Безценно видео: Кадри на влакчето Кирчо, което стигаше до Охрид!

Безценно видео на теснолинейното влакче от Скопие за Охрид. Линията е построена от България през Първата световна война. Функционирала е до 1965 г., когато е демонтирана от Тито. Днес трасето е част от Коридор No 8, всички твърдят, че това е бъдещето на нашата част от Балканите, но както винаги, освен думи, липсват дела. Само се чудя как бедната и затънала във война България успя да построи 600 км. железопътни линии в Македония, а днес България с техническия напредък и еврофондовете не може да свърже Гюешево с Беляковци, на разстояние от едва 60 км. Нямаме държавници, които да мислят за железопътния транспорт, а такива, които не пускат реформите в него.

Това безценно видео е кратък документален филм от 1972 г, когато локомотивът „Киро“ от „Охрид експрес“ все още пътувал до Охрид. Филмът е посветен на един кондуктор, Петър Михайловски, от Охрид, за неговия живот, предизвикателствата и трудностите на времето, в което е живял – под чужда окупация.

Много от сцените приличат на уестърн, па макар и македонски. Мнозина от вас за пръв път ще видят „Кирчо в действие“ из криволичещата местност. Ще видите и сцени, които отдавна не могат да се видят в този край на българското землище, а са били обичайни до 40-те години в охридско. Приятно гледане!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s