Как от 170 милиона населението на света става 7.3 милиарда, в една карта

Световното население от Population Education във Vimeo.

Човечеството е покорило света. Трудно е да си представим наистина какво означава това, но горното видео от WorldPopulationHistory.org ни показва точно колко невероятни и изумителни са били ръстът и разрастването на човечеството през последните 2000 години.

Ето някои от по-важните моменти във видеото:

  • Картата започва на 1:18 и показва човешкото население преди малко повече от 2000 години. Всяка жълта точка на картата означава 1 милион души в района. Към този момент, на Земята има 170 милиона души.
  • На 3:20 монголското нахлуване в Китай е започнало в началото на 13 век, избивайки голяма част от населението. Монголските завоевания все още се смятат за едни от най-смъртоносните войни в човешката история, тъй като са довели до смъртта на десетки милиони души във вречме, когато световното население е било значително по-малко – около 360 милиона.
  • На 3:30, през 14 век Черната смърт е отприщена над света, убивайки повече от 20 милиона души в Европа (около една трета от всички хора на континента) и 75 милиона души по света. Населението на света тогава е било около 380 милиона.
  • На 4:20 световното население избухва благодарение на възхода на капитализма, индустриалната революция и съвременната медицина. От 1800 до 2015 г., световното население нараства от около 910 милиона на повече от 7,3 милиарда души.
  • След 4:40 можете да видите как авторите смятат, че световното население ще се увеличи в близкото бъдеще – до 9,6 милиарда.

Видеото става малко сухо на моменти, но можете да разгледате и особено внушителната и напълно интерактивна карта на WorldPopulationHistory.org. Там можете да приближавате, да избирате различни години и да проверявате значителни дати.

Вижте още интересни карти тук.

Advertisements

1 Comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s