За „Война и мир“

Здравейте! Това е първият пост тук, така че да разкажа малко защо нещо съществува. Нека само да се представя – аз съм Георги Драганов, на 26 години, от София. Завършил съм Националната гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил Философ“ и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил съм като учител и журналист, а сега изобщо не се занимавам с нищо от изучаваното. Никога обаче не изгубих любовта си към историята като наука и непрекъснато се самообразовам, за да разбера по-добре хората и случващото се около мен.
Наблюденията ми върху обществото са, че непрекъснато ни залива псевдо-наука, псевдо-история, в обществото ни процъфтява краен и безумен национализъм. Всичко това е обилно гарнирано с абсолютно непознаване на реалната история и на фактите. Затова и реших да направя нещо по въпроса.

„Война и мир“ започна като фейсбук страница на 1 април 2016 г., кръстена на романа на Лев Толстой. Целта бе чисто и просто да се популяризира българската история, както и историята по принцип. С над 5000 харесвания за шест месеца и средно по 120 000 души достигнати всяка седмица (колкото е тиражът на един вестник), смятам че дойде моментът за следващата крачка.

Войната е най-лошото нещо, което може да сполети едно общество. Разрушения, смърт, мъчения, изнасилвания, етнически прочиствания, тя изкарва най-лошото в човешкия характер. Същевременно, тя показва и човешкото благородство, приятелство, смиреност. Войната често е помагала и за научни открития. Мирът е най-доброто възможно състояние, но пък понякога прекаленото желание за мир води до много по-лоши войни. Затова, смятам, е толкова важно да знаем какво причинява едното и другото състояние на човешките общества.

Тук ще бъдат публикувани откъси от книги, статии, снимки и картини на историческа, икономическа и политическа теми, без да се изпада в злободневни нападки към този или онзи политик или партия. Целта ми е да покажа до какво водят идеите, защото идеите винаги имат последствия, а именно историята може да ни разкаже какви най-вероятно ще бъдат те.

И така, благодаря, че четете това! Очаквайте нови материали всеки ден!

Advertisements